Beta-alanina (BA) należy do jednych z najpopularniejszych suplementów diety, ma wpływ na biegi krótkodystansowe i długodystansowe, osiągi w rozmaitych dyscyplinach sportowych. Z badań wynika, iż znaczące różnice w efektach suplementacji BA mogą wynikać ze stosowanej diety, jakości snu lub wytrenowania. Wniosek Cztery tygodnie treningu siłowego w [...]
Paracetamol (acetoaminofen) jest jednym z popularniejszych środków przypominających działaniem niesteroidowe leki przeciwzapalne, jednak klasyfikowanym osobno niż aspiryna, diklofenak i inne preparaty z grupy NLPZ/NSAID (ang. non-steroidal anti-inflammatory drugs). Jednym z głównych problemów związanych z paracetamolem jest jego toksyczność dla [...]
Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Zielonej herbacie przypisuje się również działanie antynowotworowe. Naukowcy sugerują, iż zielona herbata ma także znaczenie dla występowania chorób układu krążenia i przy zaburzeniach funkcji wątroby. Badanie naukowe Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą [...]
Piwo to sfermentowany napój wytwarzany ze słodowanych ziaren, chmielu, drożdży i wody (De Keukeleire, 2000; Duarte i wsp., 2003). Głównymi składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najbardziej uniwersalnych środków na rynku, nadają się do stosowania nawet u nastolatków, a przede wszystkim u młodych dorosłych, osób w średnim i podeszłym wieku. Szczególne zastosowanie znajdują u osób podejmujących wytężoną aktywność fizyczną, niekoniecznie związaną z „przerzucaniem żelaza” (siłownią). Odżywki [...]
Eksperyment naukowy Dwudziestu pięciu graczy w wieku poniżej 20 lat zostało losowo przydzielonych do dwóch grup: suplementowanej kreatyną i placebo. Podawano kreatynę w dawce 0,3 g na kg masy ciała (~24 g dziennie dla mającego 80 kg mężczyzny) lub tabletki z placebo przez 7 dni. Przed i po 7 dniach suplementacji zawodnicy wykonali dwa kolejne [...]
Cynk jest pierwiastkiem śladowym pełniącym wiele ważnych funkcji w ustroju. Uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest niezbędny dla utrzymania zdrowia skóry, ponieważ uczestniczy w regeneracji naskórka. Ponadto moduluje odpowiedź immunologiczną ustroju. Posiada też inne, liczne działania na ustrój człowieka. Cynk a hormony [...]
Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. [...]
W badaniu Krueger M. analizowano wpływ codziennego zanurzenia w zimnej wodzie po wysiłku na wyniki meczu, regenerację, postrzegania wysiłku oraz wskaźniki uszkodzenia mięśni i obciążenia metabolicznego podczas 5-dniowego międzynarodowego turnieju elitarnych młodych hokeistów na trawie. Cały niemiecki skład drużyny narodowej poniżej 18 lat został [...]
Dwóch największych i najsilniejszych mężczyzn na świecie prawdopodobnie spotka się na ringu bokserskim. Kto taki? Eddie Hall i Hafthor Bjornsson. Wszystko zaczęło się od tego, kiedy Eddie Hall prowadził Q&A na żywo, a jeden z fanów zapytał go, czy byłby gotowy na walkę z Hafthor Bjornssonem. Eddie bez namysłu powiedział, że tak i co więcej, [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]
Kofeina jest jednym z najpopularniejszych środków wspomagających, na chwilę obecną nie znajduje się na liście antydopingowej WADA. Związek ten występuje się w większości preparatów przeznaczonych do wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej Co mówią na temat skuteczności kofeiny badania naukowe? Celem naukowców było przeprowadzenie przeglądu [...]
Naukowcy chcieli sprawdzić, jak ugięcie w stawie ramiennym przekłada się na aktywację mięśnia dwugłowego ramienia. Głowa krótka bicepsa uczestniczy w zgięciu stawu barkowego, czyli np. w ruchu podnoszenia ręki do góry. Nie jest to pierwszoplanowa rola mięśnia dwugłowego ramienia. Referencje: Jeheon Moon i in. The Effect of Shoulder Flexion Angles [...]
Istnieje wiele badań dotyczących buzdyganka ziemnego, na niektóre należy patrzeć z przymrużeniem oka, gdyż nie są najlepsze jakościowo. Ale okazuje się, że nowe, wysokiej jakości badania kliniczne z 2017 r. Kamenov Z. i wsp. potwierdzają, iż tribulus terrestris posiada ciekawe właściwości. Referencje: Patel A, Soni A, Siddiqi NJ, Sharma P. „An [...]
Wegetarianie (i weganie) powinni lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić. Podsumowanie Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż [...]
Witamina C działa przeciwzapalnie Według licznych opublikowanych w ostatnich latach badań naukowych stan zapalny jest silnie powiązany np. z występowaniem cukrzycy czy też chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono powiązanie między chorobami sercowo-naczyniowymi a zapalnymi o charakterze przewlekłym takimi jak: choroba zwyrodnieniowa stawów, toczeń [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie i nie powinno to dziwić. Wpływa na przyrosty mocy, wytrzymałości czy siły, szczególnie u osób, które unikają lub nie jedzą mięsa. Naukowcy opublikowali 26 lutego 2022 r. metaanalizę badań i utknęli w … kreatynowym paradoksie. Uwzględniono 23 badania dotyczące 240 uczestników [...]
Kabergolina – to długo działający agonista receptora dla dopaminy, z wysokim powinowactwem do receptorów D2 (a niskim dla adrenergicznych α1, α2 oraz serotoniny: 5-HT) . Badania prowadzone in vitro pokazują, iż kabergolina wywiera bezpośredni wpływ hamujący na wydzielanie prolaktyny. Normalny zakres dla prolaktyny u człowieka to [...]